Fidel Castro hazánkban járt

(Fidel Castro a Kubai Kommunista Párt első titkára és Kádár János, az MSZMP KB első titkára érkezik a Rákóczi úton, forrás: Terror Háza Fotó)

1972. május 30. és június 6. között Kádár János, az MSZMP KB első titkára és Fock Jenő, a Minisztertanács elnökének meghívására hivatalos baráti látogatáson tartózkodott Magyarországon Fidel Castro, a Kubai Kommunista Párt KB első titkára, Kuba miniszterelnöke. Az alábbi cikk erről a látogatásról szól.

Fidel Castro 1959. január elsején – több évnyi partizánharc után – gerillacsapatai élén bevonult Havannába, megdöntötte a Batista-rezsimet, ígéretével ellentétben azonban nem rendezett demokratikus választásokat és nem állította vissza az Amerika-barát rezsim előtti alkotmányos rendet, ehelyett a teljhatalmat egy triumvirátus (ő és testvére, Raúl Castro, valamint Ernesto „Che” Guevera) vette át és Kuba szovjet-barát, egypártrendszerű kommunista diktatúra lett. Castro 1959 és 1976 között az ország miniszterelnöke, majd az Államtanács és a Miniszterek Tanácsának elnöke volt. 1965-ben az állampárt, vagyis a Kubai Kommunista Párt első titkárává választották. 1965 és 2008 között egyszerre töltötte be az elnöki, miniszterelnöki, a hadsereg-parancsnoki, a pártvezetői tisztséget. 

1959-ben

(Fidel Castro 1959-ben, forrás: Wikipédia)

1960-ban a kubai nemzeti bank elnöke, Che Guevara egy napra Budapestre látogatott. Miután Sík Endre külügyminiszter fogadta, tárgyalt Kádár Jánossal és Münnich Ferenccel, a minisztertanács elnökével is. Ezután Sík és Guevara az Országházban aláírta a két ország közötti diplomáciai kapcsolat létesítéséről szóló jegyzőkönyvet. Az aláírást követő beszédében Guevara hangsúlyozta: „Ha egymástól földrajzilag távol vagyunk is, azonos ellenség, a világimperializmus ellen harcolunk. A szabadságszerető népek minden egyes sikere valamennyi szabadságszerető nép sikere is, és ugyanúgy minden esetleges balsiker a többiek balsikere is.”

1960_che_guevara_a_budapesti_kisz_kongresszuson.jpg

(Che Guevara Budapesten 1960-ban, forrás: Ritkán Látható Történelem)

Raúl Castro 1965-ben, hét évvel később pedig bátyja is felkereste Magyarországot. Fidel Castrót érkezésekor Kádár János és a minisztertanács elnöke, Fock Jenő üdvözölte a reptéren. Az AP hírügynökség 50 másodperces videóján látható, amint Castro kilép a repülőgépéből, majd öleléssel köszönti az őt váró Kádár Jánost. A ferihegyi reptéren kubai zászlócskákat lengető sokaság várta a kubai vezetőt, aki aztán egy nyitott tetejű autóval utazott a városba.

(Fidel Castro érkezése, forrás: Youtube)

Kádár János 
(balra)  és Fock 
Jenő közre fogta 
a vendéget /Fotó: MTI-A

(Kádár János, Fidel Castro és Fock Jenő miniszterelnök a Liszt Ferenc repülőtéren, forrás: MTI)

A látogatás politikai értelemben nem hozott semmi újat: Magyarország elítélte az Egyesült Államok Kuba elleni blokádját, valamint kiállt a szigetország azon követelése mellett, hogy az USA számolja fel a guantánamói támaszpontot. A kubai küldöttség megköszönte Magyarország támogatását, végül a felek hitet tettek az országaik és pártjaik közötti kapcsolatok erősítése mellett „népeik érdekében, a béke és a szocializmus javára”.

Gazdasági szempontból a nyugati féltekén elszigetelt Kuba teljességgel rá volt szorulva a szocialista országok támogatására, így érdemben nem is volt igazán miről tárgyalnia a feleknek. Végül azonban megegyeztek a kubai cukorimport növelésében és abban, hogy Magyarország 20 millió dolláros hitelt nyújt Kubának (ebből végül a telefonhálózatot fejlesztették). 

Politikai tárgyalások, üzem- és téeszlátogatások mellett a főtitkárnak valóban nyílt alkalma pihenni is.

Külkapcsolat - Fidel Castro Martonvásáron

(Castro a vetőmagos zsákokat vizsgálja az MTA martonvásári Mezőgazdasági Kutatóintézetében tett látogatása alkalmával, forrás: MTI Nemzeti Archívum)

fidel_castro_budapesten_1972_kadar_janos_szivarom_blog_hu_szivarozas_3.jpg

(Castro egy téeszben, forrás: MTI)

Külkapcsolat - Fidel Castro Magyarországon

(Castro beszédet mond, forrás: MTI Nemzeti Archívum)

Külkapcsolat - Fidel Castro Magyarországon

(Castro a látogatása alkalmából ajándékba kapott egy 1848-as kardot, forrás: MTI Nemzeti Archívum)

Külkapcsolat - Fidel Castro Magyarországon

(Vendégségben a polgárdi Vörös Csillag Termelőszövetkezet nyugdíjasánál és családjánál, forrás: MTI Nemzeti Archívum)

Külkapcsolat - Fidel Castro a Balatonnál

(Balatoni sétahajózáson, forrás: MTI Nemzeti Archívum)

Külpolitika - Fidel Castro Gödöllőn

(Ellátogatott a Gödöllői Agrártudományi Egyetemre is. Fidel Castro nagygyűlésen találkozott a hallgatókkal az egyetem aulájában, forrás: MTI Nemzeti Archívum)

Állítólag városnézésre is szakított időt a megbeszélések között, felment például a Gellért-hegyre, hogy madártávlatból megtekintse a várost. Castro imádta az asztaliteniszt, a szűkebb kíséretével felkeresett telki vadászházban az MTI fotósa meg is örökítette játék közben.

Amikor Castro átlépett a kordonon | Magyar Krónika

(Castro asztaliteniszezés közben, forrás: MTI)

A hétvégét a delegáció Balatonaligán, az MSZMP pártüdülőjében töltötte. Horvát János tévés itt próbálta rábírni egy interjúra a kubai vezetőt. Azt kérte Castrótól, ha kikap pingpongban, adjon nekik interjút. A mérkőzést Horvát vesztette el, azonban a kitartását értékelve másnap interjút adott. Kuba vezetője szívélyes hangon beszélgetett Horváttal, de különösebben újszerű mondandója nem volt. Kifejtette, mennyire szépnek találja az országot, valamint párhuzamot vont a két nép történelme között. Emellett a sport fontosságát is hangsúlyozta, a kétoldalú kapcsolatokat pedig barátinak értékelte.

Ugyancsak a balatoni hétvégén történt, hogy Kádárral elmentek hajókázni a Szabadság nevű kormányzati protokoll­hajón, amelyet már képen az előbbiekben láthattunk is. 

Híresztelik: a fedélzet padlószőnyegén a mai napig látható foltot Fidel Castro égette ki a szivarjával. Fennmaradt egy még kevésbé hihető, de Castro népszerűségét jól tükröző legenda is. Németh József, a balaton­aligai pártüdülő villanyszerelője állította, hogy a kubai elnök a kormányőröket kicselezve és saját biztonsági embereit is becsapva egy Pannonia motoron a pártüdülőből a kenesei Honvéd üdülőbe robogott, ahol – így szól a fáma – leállt beszélgetni az emberekkel.

(Fidel Castro magyarországi látogatása a Filmhíradó beszámolója alapján, forrás: Filmhíradók Online)

Magyarországi tartózkodása végén Fidel Castro hivatalos baráti látogatásra invitálta a Kubai Köztársaságba Kádár Jánost, illetve Fock Jenőt, akik természetesen elfogadták a meghívást. Kádár János Castro látogatását viszonozva 1975-ben látogatott el Kubába.

Ez a cikk valós információkon és adatokon alapszik, de a szubjektív véleményem nem megkerülhető, hiszen egy blogról van szó!

Felhasznált források:

- Mit keresett Fidel Castro 1972-ben Budapesten? (2019): Múlt-kor történelmi magazin. https://mult-kor.hu/mit-keresett-fidel-castro-1972-ben-budapesten-20191219 (2024. 05. 30.)

- Pap Lázár: Amikor Castro átlépett a kordonon. Magyar Krónika. https://kronika.hu/cikk/amikor-castro-atlepett-a-kordonon/ (2024. 05. 30.)

 

süti beállítások módosítása