A Meki előtt: gyorséttermi hálózatok itthon

C MAT19880427012

(Az első McDonald's hazánkban, forrás: MTI)

1988. április 29-én nyílt meg Magyarországon az első külföldi, amerikai gyorsétteremlánc a McDonald's-nak az első egysége Budapesten a Régiposta utcában, ami mind a mai napig üzemel. Ezt követően hazánkban teret nyert a Meki, de az 1988-as hazai megjelenése előtt nálunk már felütötték a fejüket a gyorsétterem hálózatok, csak kezdetleges, magyar változatban. Az alábbi cikk ezekről a kísérletezésekről, próbálkozásokról szól, amely majd a Meki megjelenésével fog betetőzni.

Hazánkban az 1960-as években jelentek meg először a bisztrókban és az önkiszolgáló éttermekben az olyan ételek, mint a grill ételek, a frissen sült kolbászok, lángosok és palacsinták, amelyek a gyorséttermi láncok előfutárai voltak tulajdonképpen.

csirkegrill_mrfoster.jpg

(Csirke Grill Budapesten a Rákóczi út 5. szám alatt 1960-ban, forrás: Fortepan)

A körúti kapualjakban, a ligetben, a parkok szélén ezt követően az 1960-as évek második felétől, az 1970-es évektől megszaporodtak a hamburgeres, hot-dog-os pavilonok, bódék, mozgó kiszolgáló egységek. A vendéglátók villámgyorsan reagáltak a helyi igényekre, fél év leforgása alatt kiépült az első kezdetleges magyarországi street food hálózat, amelyekben az alap-hamburger a puha puffancs buciba rejtett húspogácsás, hagymás, mustáros, csalamádés burger volt, amely mind a mai napig sokak szemében az igazi hamburgereket jelentik.

hotdog2.jpg

(A Pest Megyei vendéglátóipari vállalat mozgó vendéglátó egységei, forrás: Fortepan)

dd651da1069773dd1e5c3c226b5fc4a5.jpg

(Budapesten a Rákóczi úton lévő büfépavilon az 1980-as évek elején, forrás: Gerő András-Pető Iván: Befejezetlen szocializmus. Képek a Kádár-korszakból. (1985.))

„Ha erre harapsz, ennél maradsz”

Ez volt az első magyar gyorsétteremlánc szlogenje, amely 1984. január 1-jén nyílt meg Budapesten. Ez volt a City Grill.

Így szenvedett vereséget a „magyar Meki”, a City Grill | szmo.hu

(A City Grill logója, forrás: Szeretlek Magyarország)

A City Grill a jómódú (és pazarló) nyugati fogyasztói társadalom megtestesítője volt, elhozta a laza és menő Amerikát, amihez egészen addig mindenki legendákat társított, de az első megnyílt étteremmel ezek a mítoszok valósággá váltak. 

Az egész étterem a Meki felépítését és működését másolta, de igyekeztek a magyar igényekhez igazítani az ételkínálatot, így jelent meg a hamburgerben a csalamádé, és emiatt készült buciból, és így került a választékba a rétes és a panírozott palacsinta is.

(City Grill reklámok 1987-ből, forrás: Youtube)

A cég kiépített beszállítói körrel rendelkezett: a műanyag dobozokat a Hungária Műanyagfeldolgozó Vállalat, a pékárut a Rákóczi Sütő- és Édesipari Szövetkezet, míg a felszolgálók narancssárga egyenruháját és a hozzá tartozó fejfedőt a Budapesti Divatszalon szállította. 

(Az első City Grill étterem, forrás: Nemzeti Fotótár Archívum)

A sikerhez alapvetően az egységes választék, egységes árak és egységes berendezés járult hozzá. 

„A kínálatnak azért kell egységesnek lennie, hogy a vendég mindig a megszokott ízeket kapja, és biztos lehessen benne, hogy azt a néhány féle ételt bármikor megveheti. Ezért a hamburgert, a kolbászt gyárilag készítik, az üzletben csak kisütik, csakúgy a rétest felmelegítik" - szólt a gyorséttermi javallat.

(Napi kínálat, az árak forintban értendőek, forrás: Nemzeti Fotótár Archívum)

Budapesten összesen hét egység nyílt, de a „franchise” révén vidéken is terjeszkedett: Kazincbarcikán, Kaposvárott és Sopronban is találhattunk City Grillt. Azonban a rendszerváltást követően rohamosan terjeszkedő McDonald's később megpecsételte a City Grill sorsát és 1994-ben az utolsó egysége is bezárt.

Ezen a sikeren felbuzdulva hozták létre a Paprika önkiszolgáló étteremhálózatot, ami magyaros gyorsétterem volt amerikai stílusban. Hatfajta főétel, négy féle köret, ötféle ízesítésű palacsinta közül választhattak a betérők, így volt babgulyás, lecsó, marhapörkölt tarhonyával.

(Paprika éttermek reklámja 1988-ból, 0:00-0:11 másodperc között, forrás: Youtube)

Ezek után bekövetkezett a hazai gyorsétterem hálózatok gyors bukása az Amerikából megjelenő McDonald's-nak köszönhetően. 

Egyetlen nap 14 órás nyitvatartása alatt 10 ezer, vagyis óránként 714, vagyis percenként több mint tíz magyar jutott hozzá a világ legnagyobb hamburgergyárának első magyar McBurgereihez 1988. április 29-én, amikor Budapesten, a Régiposta utcában megnyílt az első magyar McDonald's. 

(Az első Meki megnyitása 1988-ban forrás: Index.hu)

Míg a dolgozók nagy többsége külföldi volt a kezdetekben, a tőke egyenlő arányban oszlott meg a magyar és a külföldi, amerikai tulajdonosok között. Az 1986-ban 120 millió forintos alaptőkével alapított Bábolna-McDonald’s Gyorskiszolgáló Étterem Kft. 50-50 százalékos részesedéssel jött létre.

(Az első csapat, forrás: Index.hu)

Az ételek elkészítéséhez szükséges alapanyagok, csomagolóeszközök jelentős részét belföldről szerezték be: a zsemlét és a húspogácsát Bábolnáról, a szószt és a mustárt a kecskeméti Univer Áfésztől, a hasábburgonyát a miskolci Hűtőipari Vállalattól, a fagylalt- és turmixalapanyagot a Budapesti Tejipari Vállalattól.

A terméklista enyhén szólva is szerényebb volt a mainál, mindössze tizenöt árucikkből választhattunk a nyitás időszakában. 

Az akkori legdrágább étel a Big Mac volt, ami 43 forintba került, a dupla sajtburgerért 42, a dupla hamburgerért 38 forintot kellett fizetni, a sajtburger 26 forint volt, a hamburger, a nagy krumpli és a tejturmix 25-25 forint. Legolcsóbban presszókávét, teát és forró kakaót vehettünk, ezek 12 forintba kerültek.

Első hamburgerünk a McDonald's-ban: 25 Ft - Ekkoriban

(A McDonald's kínálata 1988-ban, forrás: Ekkoriban)

(A Régiposta úti étterem belülről, forrás: Index.hu)

(A budapesti Régiposta úti étterem, forrás: MTI)

A McDonald's-ok felfutása az 1990-es évek elején kezdődött meg igazán és hamarosan kiszorította a korábba sikeresen működő magyar gyorséttermi megoldásokat, így például a City Grillt is.

Ez a cikk valós információkon és adatokon alapszik, de a szubjektív véleményem nem megkerülhető, hiszen egy blogról van szó!

Felhasznált források:

- Hogyan érkezett meg az első hamburger Magyarországra? (2019). Mr. Foster kalandozásai Budapesten. https://mrfoster.blog.hu/2019/05/28/hogyan_erkezett_meg_a_hamburger_magyarorszagra_892 (2024. 04. 29.)

- Fürdős Zsanett (2020): „Ha erre harapsz, ennél maradsz”, avagy a City Grill aranykora – retró nyugati nyitások Budapesten. https://welovebudapest.com/cikk/2020/11/10/ha-erre-harapsz-ennel-maradsz-avagy-a-city-grill-aranykora-retro-nyugati-nyitasok-budapesten-1/ (2024. 04. 29.)

1988: megnyit az első magyar McDonald's (2008). Index.hu https://index.hu/belfold/tegnapiujsag/2008/04/29/1988_megnyit_az_elso_magyar_mcdonald_s/?token=012ecf27309d235712ff71017f173f5d (2024. 04. 29.)

süti beállítások módosítása