Koronázás háború idején


carlosideaustriahungriab5103637t5103641.jpg

Karl Franz Josef Ludwig Hubert Georg Maria von Österreich vagyis Ausztriában I., Magyarországon IV. Károly 1887-ben született osztrák főherceg 1914-ben azután vált Ferenc József császár és király örökösévé, miután 1914. június 28-án Szarajevóban meggyilkolták Ferenc Ferdinándot. Károly nem tartozott a közvetlen rokonságába Ferenc Józsefnek, de miután meghalt két testvére, a fia és az unokaöccse is, így az ötödik a rangsorban Károly volt. 1916. november 21-én 68 évnyi uralkodás után, 86 éves korában eltávozott az élők sorából Ferenc József és így lett Károlyból a következő és egyben az utolsó osztrák császár és magyar király.

ferdinand_schmutzer_franz_ferdinand_von_osterreich-este_um_1914.jpg

(Az 1914-ben Szarajevóban meggyilkolt Ferenc Ferdinánd trónörökös)

kaiser_franz.jpg

(Ferenc József 68 évig uralkodott Ausztria és Magyarország trónján)

IV. Károly az első világháború kellős közepén lett uralkodó, amikor mind az olasz és a nyugati fronton az állóháború állandósult a felek között és egyik fél sem tudott felülkerekedni a másik felett.

IV. Károly és felesége Zita koronázására 1916. december 30-án került sor Budapesten a Mátyás-templomban.

matyastemplomfotothalertamas20162.JPG

(A budai királyi várban található Mátyás-templom)

Nagy előkészületek zajlottak a koronázás előtti napokban: kiszedték a padokat, az egész templomot bíborba borították, a trónusok fölé fölszereltek egy új csillárt, amely az esemény kezdete előtt nem sokkal leszakadt, de gyorsan megoldották a nem várt problémát.

05a_belso.jpg

(A templombelső a csillárokkal)

felix_schwormstadt_kronung_1916-800x525.jpg

felix_schwormstadt_kronungsbankett_1916.jpg

(A Felix Schwormstädt osztrák festő által a koronázásról készített festmények a bíborba borított templomról)

A koronázás a hagyományoknak megfelelően zajlott. A templomban, ahol ma az oltár áll ott zajlott le a koronázás, amely Csernoch János esztergomi érsek, bíboros-hercegprímás és Tisza István miniszterelnök közreműködésével zajlott le. A koronázások történetében első ízben a magyar himnuszt énekelték és nem a Gott erhalte kezdetű császári himnuszt. A király után a királynét is megkoronázták és a szokások szerint hímzett egyet a koronázási palástba. A koronázáson részt vett a királyi házaspár elsőszülött gyermeke is a 4 éves Ottó főherceg. 

001-120_pix_oldal_31_kep_0001.jpg

(Gróf Tisza István nádorhelyettes és Csernoch János herczegprimás a király fejére teszik a koronát. - Révész Imre festménye)

zita_magyar_kiralyne.jpg

(Zita királyné)

iv_karoly_koronazas_cimlapra.jpg

(A királyi házaspár és a 4 éves Ottó trónörökös)

A templom előtti eseményekről már filmfelvétel is készült, a Szentháromság téren tett újabb esküt az uralkodó, majd a Szent György térre lovagolt és az ország vármegyéiből hozott földből készült királydombon a kardjával a négy égtáj felé suhintott ezzel is kifejezve azt, hogy megvédi hazánkat minden külső támadástól. A dombról lelovagolva megbillent a fején a korona, pedig próbálták a fejéhez képest nagyméretű Szent Koronát vattával kibélelni, hogy ne csússzon le a homlokáig, de így meg billegett a fején a korona.

(Korhű felvétel a koronázás utáni eseményekről)

1024px-karloath.jpg

(IV. Károly eskütétele a Szentháromság téren)

13_domb.jpg

(Az új uralkodó a Szent György téren a királydombon)

IV. Károly kötelességből végigcsinálta a ceremóniát, de háború miatt kérte, hogy a kisérőünnepségeket csökkentsék a minimálisra. A király kérésére az ünnepi ebédet a kórházban fekvő betegek és szegények között osztották szét.

Az új uralkodó majdnem két évet töltött a trónon. Miután 1918 október legvégén győzött az őszirózsás forradalom és tulajdonképpen összeomlott a Monarchia ezt követően november 11-én Ausztriában, november 13-án Magyarországon is az eckartsaui nyilatkozatával lemondott az uralkodói jogainak a gyakorlásáról, de a trónról nem!

A visszatérésével kapcsolatban érdemes elolvasni a 2022. augusztus 30-án írt cikkemet!

Ez a cikk valós információkon és adatokon alapszik, de a szubjektív véleményem nem megkerülhető, hiszen egy blogról van szó!

Felhasznált források:

- Magyarország története (televíziós sorozat). 33. rész. Az első világháború. Magyarország története című könyvsorozat alapján. Kossuth Kiadó 2009. https://www.youtube.com/watch?v=B9AItnSt8YM (2023. 09. 06.)

- IV. Károly koronázása. Nemzeti Filmintézet Magyarország. https://nfi.hu/alapfilmek-1/alapfilmek-filmek/dokumentumfilm/iv-karoly-koronazas.html (2023. 09. 06.)

 

süti beállítások módosítása