Horthy Miklós és a nem közismert tények

  Horthy Miklós talán a magyar történelem (azonbelül is a 20. század) egyik legmegosztóbb politikusa, államférfija volt, aki 1920 és 1944 között volt hatalmon, mint kormányzó. Ez a cikk nem arra akar rávilágítani, hogy ő most honmentőnek vagy hazaárulónak számít, mert erről sok tanulmány, cikk szól és sokszor előkerül történészi körökben ez a téma, hanem arra, hogy vannak az életének olyan érdekességei, amelyek az emberek előtt nem közismertek.

     Az alábbi képen a kormányzó látható fürdőzés közben és feltűnhet nagyon sok embernek meglepő módon, hogy egy politikusnak, hogyan lehet tetoválása? Horthy ezt a zöld és arany háttérben tekergő kínai sárkány tetoválást még tengerésztiszt korában csináltatta és egyáltalán nem takargatta, nem szégyelte kormányzóvá választásáig, de 1920 után az öltözete miatt alig mutatta meg bárkinek is. Állítólag ez a tetoválás egy átbulizott éjszaka eredménye volt. Akkoriban köztudott volt róla, hogy sokat járt szórakozni, könnyed, társasági ember volt. Nagyon sok különböző rendezvényre hívták meg kormányzósága alatt is, mint például a hadsereg vagy az udvar eseményeire. Fiatalabb korában pedig kártyapartikba is járt és előfordult, hogy sok pénzt is veszített.

     A tenisz csak az egyik sport volt, amelyet szenvedélyesen csinált a kormányzó, ezenkívül még 6 sportágat is űzött és rendszeresen járt versenyekre is. Ezek a következőek voltak: vitorlázás, futás, kerékpározás, vívás, lovaglás és célba lövés. A legnagyobb eredményeit a vívásban érte el a hadsereg legjobbja lett még a Monarchia éveiben. Horthy mindig figyelt a külső megjelenésére, igényes és ápolt volt, mindig elegáns ruhákban járt és ez nemcsak a kormányzói éveire volt jellemző. A korban magas embernek számított 178-179 cm magasságú volt. 

     Horthy és felesége Purgly Magdolna között mindvégig nagy volt a szerelem, ebből a házasságból négy gyermek is született, de nem az legérdekesebb velük kapcsolatban. A felesége Horthyt több neki szóló levélben is Susókámnak becézte, valamint Purgly Magdolna receptkönyvéből lehet azt tudni, hogy a kormányzó igen csak édesszájú volt és szerette a habos süteményeket.

(A Fiumei Tengerészeti Akadémia épülete)

     A kormányzó nem véletlenül került a haditengerészeti pályára, ugyanis a bátyja is ezen a pályán akart boldogulni, de 16 éves korában egy hadgyakorlaton meghalt és ebből az indíttatásból került Horthy a fiumei tengerészeti akadémiára.

     Nem ismert, de tény, hogy a kormányzó a saját anyanyelvén kívül még 5 nyelven beszélt kíválóan, így külföldi tárgyalásai során többek között Hitlerrel, illetve Mussolinival megértette magát előbbivel németül, utóbbival olaszul. Az olasz, illetve a horvát nyelvet a tengerésztiszti pályafutása alatt tanulta meg. Később kormányzósága alatt tanult meg angolul és spanyolul.

     Az alábbi képeken a kenderesi Halasy-Horthy-kastély látható, amelyt 1800-as évek első harmadában építtetett Halasy Károly és ez ekkoriban egy földszintes épület volt, majd 1920-as évek elején a kormányzó teljesen átalakítatta. Az épületre ráhúztak egy emeleti részt, a földszinten pedig kialakítottak szobákat, teraszt és a kormányzó 1944-ig itt tudta fogadni a magas rangú vendégeit, valamint ő maga és a családja nagyon szeretett ide visszavonulni egy kicsit, amikor erre lehetőségük volt. Majd miután a kormányzót és családját a németek koncentrációs táborba vitték a kastélyban lévő értékeket elkezdték széthordani és ezt olyan eredménnyel tették meg, hogy nem is maradt sok emlék arról, hogy Horthy és családja itt élt.

     Máig érdekes kérdés, hogy vajon, milyen okból tekintettek el a második világháború végét követően Horthy felelősségre vonásától? Ebben nagy szerepe volt Joszif Sztálinnak a Szovjetunió kommunista vezetőjének, aki közölte 1945 tavaszán a magyar diplomatákkal, hogy nem tekinti a volt kormányzót háborús bűnösnek, mert Horthy 1944 őszén fegyverszüneti küldöttséget indított Moszkvába. A magyar vezetés sem tiltakozott ez ellen a döntés ellen, mert attól tartottak, ha Horthyt felelősségre vonják és ne talán kivégzik akkora lenne a közfelháborodás, hogy mártír lesz belőle. Így végül a volt kormányzót csak tanúként hallgatták meg a nürnbergi per keretén belül, pedig a jugoszlávok Titóval az élen az 1942-es újvidéki vérengzés miatt szerették volna, ha felelősségre vonják.

     Horthy Miklós emigrációban halt meg Portugáliában 1957-ben, de a fenti kép nem akkor készült, hanem 1993-ban. Ugyanis a volt kormányzó végakaratában kikötötte, hogy csak, akkor szállítsák haza a holttestét, ha a szovjet csapatok elhagyják Magyarországot és véget ér a kommunizmus. Így erre csak 1991 után kerülhetett sor és 1993. szeptember 4.-én temették újra Kenderesen, ahol felesége és fiai is nyugszanak.

     Tehát Horthy Miklós személye, tevékenysége az egyik legmegosztóbb a 20. századi magyar történelemből, ugyanis számos olyan esemény volt az ő életében, amely befolyásolja mind a mai napig a megítélését (a fehérterrorban betöltött szerepe, a németek oldalán történő belépés a háborúba, A doni katasztrófa, a német megszállás legitimálása, a zsidók gettósítása és deportálása és a kiugrási kísérlet és annak sikertelensége). Mindezek ellenére a 20. századi magyar történelem egyik legjelentősebb alakjaként kell rá tekintenünk és ezek az apróbb érdekességek talán közelebb hozzák, hogy ki is volt ő valójában!

     Ez a cikk valós információkon és adatokon alapszik, de a szubjektív véleményem nem megkerülhető, hiszen egy blogról van szó!  

süti beállítások módosítása