Visszatérés a hatalomba - avagy inkább visszatérési kisérletek

image.jpg

IV. Károly a Habsburg-Lotaringiai-ház utolsó uralkodója volt 1916. november 21.-e és 1918. november 13-a között az Osztrák-Magyar Monarchiában Ausztriában, mint utolsó császár, Magyarországon, mint utolsó király. A Monarchia számára vereséggel végződő I. világháború után a közhiedelem szerint az uralkodó lemondott a trónról. De az 1918. november 13-án kelt eckartsaui nyilatkozatában a következőket írta: "Nem akarom, hogy személyem akadályul szolgáljon a magyar nemzet szabad fejlődésének, mely iránt változatlan szeretettől vagyok áthatva. Ennél fogva minden részvételről az államügyek vitelében visszavonulok és már eleve elismerem azt a döntést, mellyel Magyarország jövendő államformáját megállapítja." Tehát formai értelemben IV. Károly a trónról nem mondott le, csak a királyi jogok gyakorlásáról, így nyitva hagyta maga mögött a trónterem ajtaját!

eckartsaui_nyilatkozat.jpg

(IV. Károly eckartsaui lemondó nyilatkozata)

Az uralkodó ezt követően Svájcba emigrált, közben Magyarországon 1918 novemberében kikiáltották a rövid életű Népköztársaságot, amelyet 1919 márciusában fölváltott az ugyancsak rövid életű Tanácsköztársaság, majd 1919 őszén visszaállították a királyság intézményét, de egyenlőre uralkodó nélkül. 1920 elején komoly viták voltak a volt uralkodó eckartsaui nyilatkozata körül, mert sokan sokféleképpen értelmezték azt. Voltak akik, úgy hogy az uralkodói jogairól tulajdonképpen nem mondott le és a revíziós törekvések reményében visszavárták Károlyt a trónra voltak, akik pedig félve a kisantant országok bosszújától egyáltalán nem örültek volna a Habsburg restaurációnak. A parlament 1920 tavaszán így az akkor legtekintélyesebb politikust Horthy Miklóst választotta meg kormányzónak a király nélküli királyság élére, de ideiglenes állapotnak tekintették ezt sokan és Károly is úgy gondolta, hogy ennek a helyzetnek köszönhetően legegyszerűbben a magyar trónt szerezheti vissza.

320px-mikloshorthy.jpg

(Horthy Miklós Magyarország kormányzója 1920 és 1944 között)

A svájci emigrációban lévő volt uralkodó 1921 tavaszán látta elérkezettnek az időt, hogy átvegye a hatalmat Horthytól, így 1921 húsvétvasárnapján megérkezett a budai királyi palotába és Horthytól követelte a hatalom átadását. A kormányzó és családja éppen az ünnepi ebédet fogyasztották, amikor Károly megjelent. "A húsvéti királypuccs" meghiúsult a kormányzó ellenállásán, aki figyelmeztette, hogy a restauráció következtében a kisantant országok (Románia, Csehszlovákia, Szerb-Horvát-Szlovén királyság) azonnal támadást indítanának Magyarország ellen és Prágában, Bukarestben, Belgrádban tiltakoztak is IV. Károly visszatérése ellen, mivel nagy veszélyt láttak benne és mozgosították a hadseregeket is. A vitatkozás során Károly belátta a puccs sikertelenségét és visszautazott Svájcba, de még egy hétig dühös leveleket váltott Horthyval.

720osahg5pjd343ts.png

(IV. Károly levele Horthynak címezve 1921 áprilisában)

A kudarc ellenére végleg nem adta fel a szándékait és 1921 őszén már jobban felkészült a visszatérésre, amely a második és egyben az utolsó lesz neki. 1921. október 20-án érkezett meg ismét Magyarországra Károly a feleségével Zitával egy kis nyugat-magyarországi faluba Dénesfára és ott fel is esküdtek az ő támogatására nyugat-magyarországi katonai egységek. Tehát, ha az uralkodó elég gyorsan ér a fővárosba, akkor nagy esélye van, hogy átvegye a hatalmat a katonái segítségével, mivel Budapesten nem állomásoztak jelentős katonai erők.

carlosyzitaengyor19211021.jpg

(IV. Károly és Zita királyné 1921. október 21-én a győri vasútállomáson)

De a vonattal, ami a főváros irányába tartott minden állomáson megállt és az ott élők üdvözölték az utolsó királyt és feleségét, így a 4 órás utat 3 nap alatt tették meg és időközben a kormányzat mozgosította a hadsereget, amelyet így összetudtak vonni Budapestnél. Október 23-án érkezett meg az uralkodó a főváros közeli Bicskéhez és itt meglepően értesült róla, hogy Budaörsnél harcba keveredtek az ő katonái a kormányhű csapatokkal. Egyébként Károly csapatai háromszoros túlerőben voltak Horthy erőivel szemben, de egyik fél sem szánta el magát igazán arra, hogy vérontást rendezzen. A kormányzó határozott erővel magához ragadta a kezdeményezést és a király végül is elrendelte a visszavonulást, így a második visszatérési kisérlete is kudarcott vallott. 

diakok_a_budaorsi_csataban.jpg

(Egyetemista és fiatal emberek kormányhűeknél a budaörsi csatában)

A királyhű csapatokat bekerítették és magát Károlyt is elfogták és a tihanyi apátságba vitték házi őrizetbe, majd brit segítségével a portugáliai Madeira szigetére a végső száműzetési helyére szállították feleségével és gyerekeivel együtt. Itt mindössze fél évig élt már csak Károly, ugyanis 1922. április 1-jén 34 évesen meghalt tüdőgyulladásban. Az országgyűlés pedig a második sikertelen visszatérési kisérlete következtében elfogadta az 1921. évi XLVII. törvényt, amelynek értelmében Magyarországon immáron harmadszor és végérvényesen megfosztották a hatalmától a Habsburg-házat!

298.jpg

(Károly és családja a portugáliai Madeira szigetén)

IV. Károly valószínűleg naív volt és komolyan elhitte azt, hogy ő neki van esélye újra a hatalom közelébe férkőzni és amikor ezzel próbálkozott, akkor számos taktikai hibát követett el és hiába támogatta őt a nép elég széles körben, de nem mérte fel a kormányzat taktikai erőfölényét és azt, hogy a nemzetközi helyzet nem éppen a restaurációnak kedvez és, ha sikeresen visszatért volna, akár belevezethette volna Magyarországot egy a szomszédos országokkal vívott háborúba. De ez tényleg csak feltételezés, mivel a történelemben nincsen olyan, hogy mi lett volna, ha...

 Ez a cikk valós információkon és adatokon alapszik, de a szubjektív véleményem nem megkerülhető, hiszen egy blogról van szó!

Felhasznált források:

- A kezdeti lelkesedés után gyorsan megbukott IV. Károly visszatérési terve. Múlt-kor történelmi magazin. https://mult-kor.hu/a-kezdeti-lelkesedes-utan-gyorsan-megbukott-iv-karoly-visszateresi-terve-20211020 (2022. 08. 30.)

- Tarján M. Tamás: IV. Károly második visszatérési kisérlete. Rubicon Online. https://rubicon.hu/kalendarium/1921-oktober-20-iv-karoly-masodik-visszateresi-kiserlete (2022. 08. 30.)

- Magyarország története (televíziós sorozat). 35. rész. Konszolidáció és Trianon. Magyarország története című könyvsorozat alapján. Kossuth Kiadó 2009. https://www.youtube.com/watch?v=IMTLqQsH5pE&list=PL3078A9E84C018DCD&index=35 (2022. 08. 30.)

 

süti beállítások módosítása