A Forgószél hadművelet

dba8ab115d834bcead1f211835d94304.jpg

(Szovjet T-54-es tankok Budapesten, forrás: Magyar Nemzet)

A Forgószél hadművelet egy szovjet katonai intervenció volt, amelynek célja az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc leverése volt. A hadműveletről 1956. október 31-én döntöttek a szovjetek és a tényleges támadás november 4-én indult. Az alábbi cikk erről a hadműveletről szól egy kicsit tágabb értelmezésben, mert fontosnak tartom a közvetlen előzmények ismeretét is. 

1956. október 23-án egy tömegdemonstrációval veszi kezdetét az 1956-os forradalom, amely fegyveres felkeléssé azután válik, hogy eldördültek az első lövések aznap este a Magyar Rádió székházánál. A részletes eseményekre nem térek ki, mert nem tartozik szorosan a témához, hanem csak az október 28-i eseményektől indítom a hadművelet előzményeinek a bemutatását.

f_b19561028018_v2.jpg

(Nagy Imre október 28-i rádióbeszéde, forrás: Hirado.hu)

Október 28-ra az állampárt keményvonalasai és az ÁVH nem tudta a szovjet csapatokkal együtt az "ellenforradalmat" leverni. A párton belül a politikai rendezést támogató Nagy Imre és hívei kerültek ki győztesen, és hosszú vitában többséget kapott az álláspont, hogy ismerjék el, hogy a fegyveres harc ellenére nem ellenforradalomról, hanem a szocializmus mellett álló népfelkelésről van szó. A helyzetet látva a szovjet vezetés is Nagy Imréék mögé állt és elfogadta az ő és köre által megfogalmazott változásokat, változtatásokat. Nagy Imre október 28-án délután bejelentette, hogy az új kormány megalakulását és az általános amnesztiát a felkelés résztvevői számára, a szovjet csapatok kivonását Budapestről, az ÁVH feloszlatását, a Kossuth-címer bevezetését és március 15-e nemzeti ünneppé nyilvánítását, valamint hogy az új kormány már nem ellenforradalomként, hanem nemzeti demokratikus mozgalomként értékeli a történteket. A Szovjetunió Kommunista Pártjának (SZKP) felső vezetése a Központi Bizottság és maga a főtitkár Hruscsov is áldását adta a változásoknak, azonban jelezték, hogy ez az a határ, ameddig elmehet az új magyar vezetés. 

000_sapa990531578250.jpg

(Nyikita Hruscsov a Szovjetunió első embere, a Szovjetunió Kommunista Pártjának főtitkára 1953 és 1964 között, forrás: 24.hu)

Azonban október 30-án megváltozott a szovjetek álláspontja a magyar események kapcsán. Ugyanis ezen a napon a felkelők megostromolták az állampárt, az MDP Köztársaság téri pártszékházát, ahol felkelők kegyetlenkedéseket, lincseléseket hajtottak végre a már megszűnt Államvédelmi Hatóság tagjaival szemben, akik a pártszékházat védték. 

1024px-ii_janos_pal_papa_koztarsasag_ter_mdp_budapesti_partbizottsaganak_szekhaza_fortepan_24495.jpg

(A Köztársaság téri pártszékház ostroma, forrás: Wikipédia)

 A következő kép megtekintése egyeseket érzékenyen érinthet!

protesters_with_body_of_avh_personnel.jpg

(A csata során a pártházat védő Elek László ÁVH-s sorkatona brutális kivégzése, forrás: Wikipédia)

Ezek a hírek Moszkvába is eljutottak és azt az álláspontot erősítette, hogy Magyarországon fasiszta ellenforradalmi veszély van, ami párosul kommunista és szovjetellenességgel is. Ezenkívül az előző napon megkezdődött a szuezi válság, amikor is Izrael megtámadta Egyiptomot és ehhez csatlakozott Nagy-Britannia és Franciaország is, valamint az USA közölte a Szovjetunióval, hogy nem kíván beavatkozni Magyarországon és fordítva a szovjetek sem Egyiptomban.

1956_suez_war_conquest_of_sinai.jpg

(A szuezi válság hadműveletei, forrás: Wikipédia)

Ezeket a híreket még inkább tetézte Nagy Imre október 30-i rádióbeszéde, amelyben bejelentette, hogy megszűnik az egypártrendszer, szabad választásokat készítenek elő és megalakult a második Nagy Imre kormány, amely koalíciós kormány volt. Ez a három hír lépéskényszerbe hozta a szovjet pártvezetést, amely október 31-én felülvizsgálta az álláspontját és döntöttek a katonai intervenció mellett. Azonnal megkezdték az előkészületeket a november 4-i támadásra. A hadművelet előkészítésével Mamszurov altábornagyot bízták meg. November 1-jén szovjet harckocsizó hadosztályok lépték át a magyar határt, valamint a Babadzsanjan altábornagy vezette 8. gépesített hadsereg Debrecen, Szolnok, Kecskemét, Gyöngyös térségében megkezdte a hadművelet előkészítését. Három fő csapásirányt jelöltek ki a haditervben. A Különleges Egység feladata volt Budapest elfoglalása, a 38. összfegyvernemi hadseregnek a Dunántúlt, míg a 8. gépesített hadseregnek az ország keleti felét kellett ellenőrzése alá vonnia. 

A csapatmozgások hírére Nagy Imre többször telefonon kérdőre vonta Andropov nagykövetet a csapatok érkezéséről, jelezve, hogy ezzel fegyveres agressziót követnek el. November 1-jén reggel a kormányülés foglalkozott a szovjet csapatok mozgásának kérdésével. Megállapították, hogy a Budapestről kivont szovjet katonai egységek körbe zárták a repülőtereket, és hogy a keleti határokról újabb csapatok érkeznek és haladnak az ország belseje felé. A kormány berendelte Jurij Andropov nagykövetet, aki nem tudott kielégítő választ adni a csapatmozgásokra. A kormány ezek után úgy döntött, hogy felmondja a Varsói Szerződést, kinyilvánítja az ország semlegességét és az ENSZ-hez fordul, hogy a semlegesség védelmére segítséget kérjen a nagyhatalmaktól. Este Nagy Imre a rádióban közzétette a kormány álláspontját, kihirdette Magyarország semlegességét.

t54_futomu.jpg

(T-54-es szovjet harckocsi, forrás: Elfnet.hu)

Az előkészületek kapcsán meg kell említeni a képen látható T-54-es szovjet harckocsit, amelyet először a szovjetek 1956 novemberében a magyar forradalom leverése kapcsán vetettek be. A T-54-es harckocsi elődjeihez képest új és nagyobb tornyot kapott, 100 mm-es löveget kapott. A löveg mellett a T-54-esbe egy párhuzamosított géppuskát és egy légvédelmi célra is használható nehézgéppuskát építettek. Az elődökénél nagyobb tűzerő mellett a T-54-es páncélzata is jelentősen felülmúlta a korábbi szovjet közepes harckocsikét.

t54_terepen.jpg

(T-54-es harckocsi akcióban, forrás: Elfnet.hu)

Bár a T-54-es lekéste a második világháborút, a háborút követően lassan átvette a T-34-es helyét és jelentős tűzereje miatt a legtöbb szovjet harckocsit kiváltotta. Elterjedtségét nagyban növelte, hogy a Szovjetunió az általa elfoglalt kelet- és közép-európai országokat is ezzel a típussal szerelte fel. Azonban élesben először a szovjetek 1956-ban vetették be Magyarországon, de később alkalmazták a vietnámi háborúban, valamint Afganisztánban is. A magyarországi invázió során nem kerültek szembe jelentősebb számú páncélossal, de az ellenállók a városi harcokban több példányt megsemmisítettek.

T-54/55 a hidegháború szovjet páncélosa

(Egy kilőtt T-54-es Budapesten, forrás: 444.hu)

71lomdynepreekqys.jpeg

(T-54-es az Oktogonnál, forrás: 444.hu)

A katonai előkészületek mellett a szovjet pártvezetés megkezdte a november 4-e utáni politikai változásokat is előkészíteni. A felállítandó szovjetbarát kormány vezetésére olyan személyt kerestek, akivel a fegyveres beavatkozás után a legkisebb ellenállás mellett konszolidálni tudják befolyásukat. Münnich Ferenc korábbi szovjet nagykövetnek és Kádár János az újjáalakult állampárt, a Magyar Szocialista Munkáspárt (MSZMP) főtitkárának a neve merült fel. A szovjet vezetés ekkor inkább a keményvonalas, korábban Moszkvában nagykövetként szolgált Münnich felé hajlott.

2a85cad4-15ab-4e24-9f8c-c885c49079ab.jpg

(A kép bal oldalán: Kádár János, a jobb oldalon: Münnich Ferenc, forrás: HVG.hu)

A szovjetek november 1-jén Kádár Jánost és Münnich Ferencet repülőgéppel Moszkvába szállították. Az új vezetés élére kiszemelt Münnichet és Kádárt előbb a budapesti szovjet nagykövetségre megbeszélésre hívták, majd ott egy másik autóba átültetve a tököli szovjet bázisra vitték. Közölték, a legfelsőbb szovjet vezetés kíván tárgyalni velük. Münnichet és Kádárt külön-külön repülőgéppel szállították Moszkvába. Az akciót egy bizonyos Leonyid Iljics Brezsnyev KB-titkár szervezte, aki később Hruscsovot követően pártfőtitkár lesz 1964 és 1982 között. 

November 2-án az SZKP elnöksége előtt Kádár előbb vállalta a felelősséget az új párt, az MSZMP megalapításáért, a semlegesség kimondásáért és a Varsói Szerződésből való kilépésért, óvatosságból hozzátéve, „Nagy Imre politikájában vannak ellenforradalmi elemek”, a katonai beavatkozást nem javasolta, mert szerinte ezután a kommunisták erkölcsi értéke a nullával lenne egyenlő. Időközben Hruscsov megszerezte a szovjet zónába tartozó országok vezetőinek a beleegyezését a magyarországi katonai akcióba legutoljára Gomulka lengyel és Tito jugoszláv pártvezetőét. Tito ajánlotta Kádárt vezetőnek Münnichhel szemben, így esett Hruscsov választása Kádárra. 

josip_broz_tito_uniform_portrait.jpg

(Josip Broz Tito Jugoszlávia első embere 1945 és 1980 között, forrás: Wikipédia)

Másnap november 3-án visszaérkezett Hruscsov Moszkvába. Az SZKP elnökségi ülésén Kádár végig hallgatta Hruscsov helyzetértékelését, mely szerint Magyarországon ellenforradalmi veszély van, később válaszában már úgy fogalmazott: „Igen, Önöknek igazuk van. Ahhoz, hogy a helyzet stabilizálódjon, most az Önök segítsége kell.” Tehát Kádár elfogadta a már 3 napja úgyis eldöntött szovjet beavatkozás tényét. Ezt követően az SZKP KB ülésén felolvasták az új kormány oroszul megírt programját és a névsorát és később Kádár már arról beszélt, hogy „odahaza az ellenforradalmárok kommunistákat ölnek, Nagy Imre pedig fedezi őket." 

Magyar idő szerint november 4-én hajnali négy órakor megindult az offenzíva Magyarország ellen. Aznap hajnalban hajnalban Kádár és Münnich Ungvár érintésével Szolnokra repült. Reggel 5 órakor – az ungvári rádióból közvetítve – a szolnoki rádió hullámhosszán elhangzott a magyar Forradalmi Munkás-Paraszt kormány megalakításának bejelentése. Nagy Imre hajnali 5 óra után drámai hangon szólt a néphez: Itt Nagy Imre beszél, a Magyar Népköztársaság minisztertanácsának elnöke. Ma hajnalban a szovjet csapatok támadást indítottak fővárosunk ellen azzal a nyilvánvaló szándékkal, hogy megdöntsék a törvényes magyar demokratikus kormányt. Csapataink harcban állnak! A kormány a helyén van. Ezt közlöm az ország népével és a világ közvéleményével!"

Azonban a szovjetek ismét rosszul mérték fel a helyzetet. Hruscsov ugyanis megkérdezte Konyev (Varsói Szerződés csapatainak főparancsnoka) marsallt, hogy mennyi ideig tartana a status quo helyreállítása Magyarországon. A válasz rövid és tömör volt: "Három nap. Nincs többre szükség." A megszállók elfoglalták az összes repülőteret, a Budapestre és az osztrák határhoz vezető útvonalak stratégiai pontjait. Az első szovjet páncélosok hajnali öt órakor érték el a fővárost. A T-54-es tank mellett itt vetették be először a szovjetek az AK-47-es automata puskát, azaz a Kalasnyikovot. Az AK-47 tulajdonképpen a pisztolyok és a puskák lőszereinek előnyeit egyesíti. Nagyon hatásos gépkarabély, amelyet az amerikai M16 riválisának szántak. 

8329535_3e8da6ae0bd4e6b00ab2307c81ff82f4_wm.jpg

(Egy AK-47-es gépkarabély egy forradalmár kezében 1956 novemberében, forrás: Index.hu)

Az első szovjet páncélosok hajnali öt órakor érték el a fővárost. A szovjet egységek, ahogy közeledtek Budapest belső részei felé, úgy ütköztek egyre nagyobb ellenállásba. Konyev marsall nem véletlenül kért erősítést. November 5-én a szovjetek támadást indítottak a város egyik legjelentősebb védelmi pontjának számító Corvin köz és környéke ellen. A két fő célpont a Corvin mozi és a Kilián laktanya volt. A szovjet fölénynek köszönhetően másnapra a környék szovjet kézen volt. 

mti-foto-rkzxuu5pbxq4mlznatzxvvormtjqt2xrbtfjv3himmfkutlbymnstufiwt0.jpg

(A Corvin köz 1956. november 1-jén, forrás: MTI)

35725.jpg

(A Corvin köz 1956. november 6-án a szovjet invázió után, forrás: Múlt-kor)

Az ellenállás a VII. és a IX. kerületben is hamar összeomlott. Egy-egy kisebb csapat a következő napok folyamán még jelentős veszteségeket okozott a szovjet erőknek, amellyel ugyan lassították az előrenyomulást, de megállítani nem tudták. A legtovább Csepelen és Újpesten tartottak ki a felkelők november 11-ig, ami főleg annak volt köszönhető, hogy a szovjet támadás első hulláma Budapest belső kerületeire koncentrálódott. Más kerületekkel szemben óriási előnyt jelentett, hogy Csepelen nagy létszámban csatlakoztak hivatásos katonák a felkelőkhöz és önálló alakulatként vettek részt a harcokban. A vidéki ellenállás november 6-ra omlott össze. 

d013ef2e-ee25-4870-a33e-48b130679ee8.jpg

(Budapest egyik utcája romokban 1956 novemberében, forrás: HVG.hu)

A támadás kezdetén november 4-én Nagy Imre miniszterelnök a jugoszláv nagykövetségre menekült, de nem mondott le, így az országnak két miniszterelnöke volt: Nagy Imre és Kádár János. Kádárt november 7-én hajnalban hozták Budapestre egy szovjet harckocsiban. Csepel november 11-i elfoglalásával a szovjet csapatok a fővárosban felszámolták a fegyveres ellenállást. Ekkor mondta el Kádár János a november 4-e utáni első rádióbeszédét, amelyben a felkelést levertnek nyilvánította. „…az egész ország területén – mind a fővárosban, mind vidéken – a Magyar Népköztársaság ellen intézett nyílt fegyveres támadást leverték.”

embassy_of_serbia_budapest.jpg

(A jugoszláv, ma szerb nagykövetség Budapesten az Andrássy és a Dózsa György út sarkán a Hősök terénél, forrás: Wikipédia)

magyar_kozlony_1956_november_12_pdf.jpg

(A Magyar Közlöny november 12-i száma a Nagy Imre-kormány felmentéséről és az új kormány kinevezéséről, forrás: Wikipédia)

A forradalom és szabadságharc leverése mindkét oldalon veszteségekkel párosult. A szovjet honvédelmi minisztérium adatai szerint a hadsereg 669 katonát veszített, 1540 pedig megsebesült. Ezzel szemben a Magyar Néphadsereg állományából 185 fő vesztette életét, és 137-en megsebesültek. Természetesen az összes magyar áldozat számát jóval nehezebb megadni, az elsődleges becslések szerint a harcokban 2500 fegyveres és civil halt meg. A sortüzekben további 300-350 ember vesztette életét. A szovjet csapatok tehát leverték a fegyveres ellenállást, de a politikai küzdelem tovább folytatódott!

Ez a cikk valós információkon és adatokon alapszik, de a szubjektív véleményem nem megkerülhető, hiszen egy blogról van szó!

Felhasznált források:

- Magyarország története (televíziós sorozat). 42. rész. 1956 - A szabadságharc. Magyarország története című könyvsorozat alapján. Kossuth Kiadó 2009. https://www.youtube.com/watch?v=pxrrCC23WPE (2023. 11. 04.)

- Szakolczai Attila: Az 1956-os forradalom és szabadságharc. Budapest, 2001, 1956-os Intézet, 23-86.

- T-54. Elfnet.hu. https://elfnet.hu/haditechnika/harckocsik/t54.php (2023. 11. 04.)

- A Forgószél hadművelettel verték le az 1956-os forradalmat. Múlt-kor történelmi magazin. https://mult-kor.hu/20101104_a_forgoszel_hadmuvelettel_vertek_le_az_1956os_forradalmat?pIdx=4 (2023. 11. 04.)

 

 

süti beállítások módosítása